Telefon: 01/546-54-56
Faks: 01/546-54-57
Društvo SAMOVAR
Proletarska cesta 4
1000 Ljubljana, Slovenija
Potujte z nami v Rusijo!
www.rusija.si
Telefon: 01 546 54 56
Mobitel: 031 662 073
E-mail: Pišite nam
28.02.2016
Prihaja ruski praznik Maslenica! Ste vedeli, da palačinke veljajo za simbol sonca in so glavna jed v...
12.10.2015
13. oktobra leta 1880 se je rodil ruski pesnik, satirik in otroški pisatelj Aleksander Mihajlovič Glickberg,...
Poletje se naglo bliža! Pred nami je sezona sveže in okusne zelenjave! Imate radi bučke? Rusi bučke naravnost obožujejo. Danes vam v društvi Samovar svetujemo pripraviti ponvičnike iz bučk po rusko. Jed je nežna, okusna in zelo koristna za zdravje.
Poskusite pripraviti ponvičnike po rusko skupaj z nami; ruski recept ponvičnikov iz bučk je nadvse preprost in preverjen.
Za pripravo ponvičnikov iz bučk po rusko potrebujemo:
- 2 mladi bučki
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- 1 jajce
- 2 žlici kefirja
- majhen šopek svežih dišavnic (koper, peteršilj)
- 2 stroka česna
- sol in črni mleti poper
- 3 žlice rastlinskega olja
- moka (po potrebi)
Postopek priprave ponvičnikov iz bučk po rusko:
1. Dobro umijte bučke in jih na strgalniku nastrgajte v globok krožnik.
2. Dodajte ovsene kosmiče, jajce, kefir, drobno sesekljan česen in dišavnice. Solite in poprajte po okusu ter vse skupaj dobro premešajte.
3. Če je zmes tekoča, dodajte neka žličk moke – gotova zmes ne sme biti preveč vodena.
4. V ponvi segrejte rastlinsko olje. Z veliko žlico zajemite zmes ter jo zlivajte v ponev. Ponvičnike iz bučk popečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani.
5. Serviramo s kislo smetano.
To je vse – preprosto, hitro in okusno! Dober tek vam želi društvo medkulturnega dialoga Samovar!
In še nasvet - če niste vedeli:
Jedi iz bučk so idealne za ljudi, ki se borijo z odvečno težo. Bučka srednje velikosti (približno 100 g) ima kalorično vrednost cca 20 kcal in je odlična za kuho pri nizkokaloričnih dietah. Poleg tega bučke odvajajo strupe iz telesa, krepijo srce in imunski sistem ter večajo delovno storilnost. Za pripravo jedi je najbolje uporabiti mlade in ne prezrele bučke, ki so bolj nežne in okusne. Zaradi lahke prebavljivosti in nizke kalorične vrednosti so bučke ena od najbolj popularnih dietnih vrst zelenjave.
Ruski film o bučkah (film je v ruskem jeziku)
Sedaj pa vas vabimo vas k ogledu prispevka o bučkah v ruščini. Spoznali boste zgodovino bučk, skuhali rusko juho iz bučk, pripravili nadevane bučke na ruski način ter okusno toplo solato iz bučk z gobami. Izvedeli boste tudi, kakšne vitamine vsebujejo bučke.
Glejte filmček, kuhajte po rusko in učite ruski jezik.
Film v ruščini z recepti iz bučk (Trajanje filma- 22 minut)
Vam je bil današnji ruski recept iz bučk všeč? Pošljite na e-mail društva Samovar vaši ruske ali slovenske recepte s fotografijami vaših mojstrovin. Veseli bomo tudi vaših nasvetov ali predlogov.
Prijavite se na e-novičke društva Samovar, da ne bi zamudili novih receptov ruske kuhinje.