Tradicionalna ruska obrt Hohloma

Tradicionalna ruska obrt Hohloma

Začetki tradicionalne ruske obrti Hohloma segajo v drugo polovico 17. stoletja. Leseno posodje je ruski človek uporabljal že v davnih časih; zajemalke v obliki plavajočih ptic, vrči za razno razne pijače, namizne jušnike in žlice raznih oblik in velikosti, ki so jih arheologi našli celo iz 10.-12. stoletja.

Hohlomsko slikarstvo lahko pojmujemo kot prvobitni pojav ruske narodne dekorativno – uporabne umetnost. Tradicionalna ruska umetniška obrt je vzklila v 12. st. v Nižnjem Novgorodu, poimenovali pa so jo po velikem trgovskem mestu Hohloma, kjer so nekoč trgovci trgovali s svojimi lesenimi izdelki.

Na nerodovitni zemlji so ruski kmetje le stežka preživeli, zato so začeli poslikavati leseno posodje, ki so ga izdelovati domači mojstri. Ta nova dejavnost je neverjetno spremenila navadno kuhinjsko posodje.

Praznično okrašeno posodje so vzljubili ne samo prebivalci Nižnjega Novgoroda, ampak se je njegova slava in lepota raznesla po vsej širni Rusiji.

Omenjeno tradicijo so skrbno prenašali iz roda v rod in jo ljubosumno varovali pred nevarnimi vplivi modernega sveta. Ruski mojstri so imeli radi prave narodne motive, ki so bili najbolj blizu širokim množicam kmečkega prebivalstva. Ustvarjali so vsakič na nov, svoj, neponovljiv način, kot bi peli pesmi. Narodno posodje po lepoti ni prav nič zaostajalo za carskim.

Zgodovinarji predvidevajo, da začetek neponovljive ruske "zlate hohlome" izhaja iz tehnike risanja ikon. Izvorna tehnika pozlačevanja lesenih izdelkov, ki izhaja iz ikonopisja, se je ohranila do današnjih dni brez kakšnih večjih sprememb.

V sebi združuje pet osnovnih postopkov. Preden začnejo pozlačevati izdelek, je le-ta podoben glinenemu ali celo srebrnemu. Najprej iz posušenega lipovega lesa izrezljajo posodo. Nato jo sušijo in prekrijejo s prav posebno zemljo rdečerjave barve, ki izdelkom da glinen videz. Nadalje izdelke prepojijo z lanenim oljem. In že smo dobili umetniški izdelek. Poslikane izdelke nekajkrat polakirajo in jih žgejo v pečeh. Nastala lakirna površina pridobi zlatkast lesk. Na tak način se les spreminja v "zlato"!

Takšni izdelki nimajo zgolj estetske vrednosti. Zahvaljujoč posebnemu prekrivnemu lakirnemu sloju in toplotni obdelavi so namreč izredno praktični in primerni za uporabo. Iz hohlomskega posodja lahko jemo in pijemo, pri tem pa se prav nič ne poškoduje njen zunanji videz zaradi hladnih ali vročih, slanih ali kislih jedi.

Podoba ptice ima v ruski folklori prav poseben pomen. Ptica z razprostrtimi krili ali žarki, ki sijejo od nje na vse strani, simbolizirajo sonce, srečo in uspeh. Najbolj pogosto so upodabljali laboda in raco.  Na izdelkih hohlomskih mojstrov pa lahko opazimo še vrtnice, kamilice, zvončke, liste vinske trte, vrtnih jagod in ribeza, kosmulje in mahovnic.

Od samih začetkov hohlomske umetnosti pa do naših dni je le-ta doživela mnogo sprememb, čeprav je njena osnova ostala nespremenjena.

V začetkih te ruske umetnosti so hohlomsko posodje izdelovali v samostanih, namenjena pa je bila predvsem za carski dvor. Tudi ko se je na ruskem trgu pojavila cenejša kovinska in aluminijasta posoda, ki je konkurirala hohlomski, je neobičajna poslikava družinskih izdelkov še vedno zagotavljala njihovo priljubljenost in obstoj.

V 19. stoletju je bilo hohlomsko posodo možno srečati na vsakem koraku v Rusiji, pa tudi v Perziji, Indiji, Srednji Aziji, ZDA in Avstraliji. Po Svetovni razstavi leta 1889 v Parizu je strmoglavo narasel izvoz hohlomskih izdelkov.

Neizmerna širina ruske zemlje in radodarnost ruske duše sta prišepetavali ruskemu človeku te neverjetno močne barve in razigrane vzorce. Samo na tem območju so mojstri sposobni tako radostno in poetično upodabljati najrazličnejše okrasje. Na preprostih lesenih izdelkih lahko zaslišimo zven svetlobe in toplote sončnih žarkov, šelestenje pomladnih trav in drhtenje cvetov.

Za rahločutno dušo ruskih umetnikov so bili vedno pomembni dogodki, kot so prebujanje pomladi, prav poseben vonj vlažne zemlje, opazovanje cvetenja modrega lanu, zlate jeseni in srebrne beline zimskega gozda. S tem, ko so vse omenjene motive povezali v prekrasne ornamente in podobe, so ustvarili poetično pripoved o veličini in lepoti ruske zemlje.

Bi tudi vi imeli kaj takega za okrasitev svojega doma ali zanimivo darilo? V e-trgovini Ruskega ekspresa imajo kar nekaj lepih primerkov ruskih spominkov. Vabljeni v našo rusko e-trgovino.

Avtor članka: jezikovna šola Ruski ekspres


 

Galerija

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.