Potovanje v Literarno Rusijo za dijake gimnazije je za nami!

Potovanje v Literarno Rusijo za dijake gimnazije je za nami!

14.07.2015

Potovanje v Rusijo po litetarnih poteh Aleksandra Puškina in Fjodora Dostojevskega

V Ruskem ekspresu smo pričeli z izvajanjem naših avtorskih potovanj za vse ljubitelje ruske kulture in jezika "Literarna Rusija, po poteh Puškina in Dostojevskega", ki poteka v okviru celoletnega kulturnega projekta "Leto literature v Rusiji 2015".


S ciljem spodbujanja učenja ruščine, spoznavanja ruske kulture, umetnosti in zgodovine, smo skupaj z dijaki in profesorji Gimnazije Škofja Loka odpotovali v literarno Rusijo: Moskvo in Sankt Peterburg, po poteh Aleksandra Puškina in Fjodora Dostojevskega.

Če rek, da na mladih svet stoji, še vedno drži, je zagotovo za našo skupno prihodnost pomembno tudi to, da smo poleg praktičnega preizkušanja znanja ruskega jezika in poznavanja ruske kulture z radovednimi gimnazijci obnavljali tudi prijateljstvomed Slovenijo in Rusijo.

Že ob prihodu v rusko glavno mesto Moskvo nam je v pozdrav pomahal ruski car Peter Veliki, prvi vzdihi občudovanja pa so se razlegli ob pogledu na moskovski Kremelj in na zlate kupole Katedrale Kristusa Odrešenika. Na sprehodu po moskovski ulici stari Arbat pa smo dobili boljšo predstavo o tradicijah stare Moskve. Ker smo prišli v Puškinovo rojstno mesto, se je spodobilo, da smo že na začetku našega popotovanja v Rusijo pozdravili prvo upodobitev velikega ruskega pesnika.

Po okušanju jedi ruske tradicionalne kulinarike smo si privoščili še sladoled na moskovskem Rdečem trgu. Ko smo se na Rdečem trgu poslikali pred Katedralo Vasilija Blaženega in rdečim kremeljskim obzidjem, smo že pohiteli na železniško postajo in v pričakovanju nadaljevanja naših ruskih dogodivščin skočili na vlak za Sankt Peterburg.

"Dobro jutro, Sankt Peterburg!", smo pozdravljali gostoljubno drugo največje rusko mesto ob prihodu. Pred nami dan, poln nabiranja novih vtisov, zato smo se najprej okrepčati z blini in piroški v odlični ruski restavraciji. Svoje raziskovanje ruske prestolnice kulture smo nato pričeli s pozdravom gostitelju, iz Puškinove pesnitve znanemu tudi kot Bronasti jezdec.

Rusko mesto Sankt Peterburg na vsakem koraku pušča vtis mogočne ruske zgodovine. Poleg tega pa se ob sprehajanju po glavni uici Sankt Peterburga živahnem Nevskem prospektu in nabrežjih reke Neve ob zgodbah iz življenja Puškina in Dostojevskega.

Naše navdušenje se je še stopnjevalo ob obisku Carskega sela, kjer je večji del svojih najstniških let preživel ruski pesnik Aleksander Puškin, in kjer smo mi ogledali tudi znamenito Jantarno sobo v Katarininem dvorcu. Obiskali smo tudi »carstvo fontan« – Peterhof, ki nas s svojo pretresljivo zgodovino ni pustil ravnodušnih.

Dnevi v Sankt Peterburgu so minevali prehitro! Seveda smo obiskali tudi sloviti muzej Ermitaž, ki hrani eno največjih umetniških zbirk, ki jo je začela oblikovati ruska carica Katarina Velika.

V kraju nastanka mesta Sankt Peterburg, Petropavlovski trdnjavi smo se ob grobnici carja Petra Velikega in zadnjih članov dinastije Romanovih še podrobneje seznanili o nastanku mesta in njegovi pestri zgodovini. V Muzeju Puškina pa smo si ogledali zadnje domovanje očeta ruske literature. Vsi smo se strinjali, da je nekaj dni v Sankt Peterburgu odločno premalo za občudovanje vseh kotičkov tega ruskega kulturnega bisera in mnogi so izrazili željo, da se ob priložnosti zopet vrnemo!

Nočni vlak nas je varno vrnil v zibelko ruske države in moskovski Kremelj nas je že sprejel v svojo trdnjavo. Gimnazijci so se lahko na lastno pest prepričali, da je Car-zvon res precej težka stvaritev. V Tretjakovski galeriji smo nato z navdušenjem občudovali umetniške stvaritve ruske tradicije od Vladimirske gospe iz 10. stoletja, ikone Svete Trojice Andreja Rubljeva, do Vrubeljevega Demona in Repinovih umetnin. Naše raziskovanje Moskve smo zaključili z nakupovanjem na tržnici ter se polni zanimivih ruskih spominkov in prijetnih spominov poslovili od gostoljubne Rusije.

Prepričani smo, da je na potovanju Literarna Rusija: Moskva in Sankt Peterburg, po poteh Puškina in Dostojevskega smo mi, sodelavci jezikovnega centra Ruski ekspres, uspeli s pristnim in neposrednim pristopom dijakom škofjeloške gimnazije približati in predstaviti našo domovino Rusijo, rusko kulturo in ruski jezik na način, da se bodo mladi tudi v prihodnje radi na tak ali drugačen način povezovali z Rusijo in njenimi ljudmi.

Naše nepozabno potovanje v Rusijo se je zaključilo z letom iz Moskve proti naši ljubi Sloveniji. Povsod je lepo, a doma je najlepše. Iz Rusije smo se vrnili polni zanimivih spominov in vtisov, še bolj povezani med seboj in s polnimi "kufri" novih znanj o ruski kulturi in zgodovini velike države Rusije!   

Zaključna misel in povabilo Ruskega ekspresa: Gremo v Rusijo! Gremo v Rusijo skupaj!
Literarna Rusija: Sankt Peterburg in Moskva sta nas ponovno očarala in navdušila, zato bomo sredi julija in avgusta 2015 spet odpotovali v  Rusijo. Imeli bomo odlično priložnost spoznati prestolnico Rusije Moskvo in zibelko ruske književnosti - ruski Sankt Peterburg, ki bo v času belih noči še posebej razkošen in veličasten.


Vsi, ki bi želeli z Ruskim ekspresom doživeti drugačno Rusijo, spoznavati ruski jezik in ruske kulturne tradicije po programu: Literarna Rusija: Moskva in Sankt Peterburg v času belih noči, ste lepo vabljeni, da se o možnostih in pogojih potovanja v Rusijo pozanimate na spletni strani ali tel. štev.: 01 546 54 56 ali 031 662 073.

P
otovanja in strokovne ekskurzije v Rusijo za osnovne in srednje šole ter gimnazije pripravljamo v tesnem sodelovanjem s profesorji ter pri pripravi programa upoštevamo učni program posamezne izobraževalne ustanove. Skupino na poti vedno spremlja naravni govorec ruščine - odličen poznavalec Rusije.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.