Prihaja ruski praznik Maslenica! Kakšen je pust po rusko?

Prihaja ruski praznik Maslenica! Kakšen je pust po rusko?

28.02.2016

V času pustovanja se številni narodi po vsem svetu poslavljajo od zime in proslavljajo začetek pomladi. Prav nič drugače ni tudi pri nas in v Rusiji, le da je ruski pust Maslenica zaradi upoštevanja starega koledarja na vrsti malce kasneje kot pri nas. Seveda pa obstajajo še nekatere bistvene razlike.

V Sloveniji pust praznujemo predvsem med pustno soboto in pustnim torkom, ko potekajo razna rajanja, po domovih hodijo maškare in povsod diši po krofih. V Rusiji prihod pomladi obeležujejo malce dlje časa, saj ruski pust, imenovan Maslenica, traja kar teden dni (letos od 7. do 13. marca). Razlike se kažejo tudi v za pustovanje tipični hrani.

Ruska Maslenica prihaja! Praznovali bomo! Pridružite se nam na že tradicionalnem festivalu ruske kulture Maslenica, ki vsako leto poteka v Ljubljani!

Glavna jed ruskega pustovanja Maslenice niso krofi kot pri nas, ampak palačinke. Palačinka je namreč v Rusiji velja za simbol sonca, saj je tudi na videz podobna soncu: vroča, rumena in okrogla. Tradicionalno so Rusi palačinke jedli z maslom, od koder je najverjetneje ruski pust tudi dobil svoje prav posebno ime-po rusko масленица (od besede »maslo«).

Ruska Maslenica
 je eden od tistih ruskih praznikov, ki ga podobno kot pust v Sloveniji praznujejo prav vsi-otroci, odrasli, bogati, revni, meščani in vaščani. Po ruskih ulicah hodijo maškare, pojejo ruske pesmi in zabavajo mimoidoče. 

Obvezni del ruske Maslenice so še sankanje, kepanje v snegu, različne igre in seveda sladkanje z neomejenimi količinami palačink. Rusi si na Maslenico privoščijo tudi druge ruske sladice: oladji, slavne ruske piroške in sirniki iz skute, Palačinke Rusi pripravljajo z najrazličnejšimi nadevi: z maslom, medom, marmelado, smetano, ikrami, ribami, gobami, celo torte iz palačink imajo in še bi lahko naštevali.

Tudi v mestih vse bolj oživljajo stare ruske pustne običaje, ki jih popestrijo z najrazličnejšimi oblikami zabave in obujanjem ruskih tradicionalnih običajev - predstavami, koncerti, tekmovanji in plesom. Vsak dan ruske Maslenice nosi poseben pomen in temu primerno ime. 
Maslenični teden se začne s ponedeljkom (v ruščini se mu reče встреча-spoznanje/srečanje), tradicionalno pa so bili otroci tisti, ki so pustovali prvi. Po ruski tradiciji na ta dan naredijo ogromno lutko iz slame-čučelo (po rusko чучело), ki jo oblečejo v ženska oblačila, jo ob petju pesmi na saneh vozijo po vasi in se sladkajo s slastnimi palačinkami.

V torek (imenovan po rusko заигрыш- igra oz. spogledovanje), ki je namenjen veseljačenju mladine, so se po tradiciji mlada dekleta in fantje s sanmi spuščali po strminah, peli in plesali, po koncu zabave na snegu pa so se v gosteh najedli palačink.

Sreda
 (po rusko лакомка-požeruh ali sladkosned) in petek (po rusko тёщины вечерки-taščini večeri) sta bila dneva za taščo in zeta, ki sta v nasprotju z vsemi šalami in anekdotami o njunih slabih odnosih v teh dneh postala najboljša prijatelja. V sredo so vse ruske tašče k sebi na palačinke povabile svoje zete, v petek pa se je zgodilo ravno obratno-vsi ruski zeti so k sebi povabili svoje drage tašče.

Največji razmah in vrhunec veseljačenja je ruski praznik Maslenica doživel v četrtek (imenovan v ruščini широкий, разгуляй- široki in zabava). Odrasli so na ta dan iz snega delali trdnjave in se zabavali z igrami, kot je »zavzetje sneženega mesteca«. Bitke za »mestece« so se pogosto zaključile s tradicionalno rusko zabavo-bojem s pestmi. V četrtek so se začeli tudi »pregledi mladoporočencev« - mladi, ki so se v tem letu poročilu, so si morali izkazati svojo ljubezen preko različnih ritualnih ruskih iger.

Sobota (v ruščini imenovana kot золовкины посиделки-vasovanje mladih nevest) je bila dan, ko so sorodniki obiskali svoje mlade svakinje in snahe. Po drugi strani je bil to tudi dan, ko so na veliki grmadi, okoli katere so peli in plesali, zažgali čučelo - lutko Maslenice in se na ta način začeli poslavljati od zime.

Nedelja (po rusko прощеное воскресенье - dan odpuščanja) je pomenila konec zabave, namenjena pa je bila odpuščanju, saj so na ta dan Rusi drug drugega prosili za oprostitev starih zamer. Maslenica se je uradno zaključila s ponedeljkom, ko se je začel veliki, 7 tednov trajajoči post.

babuska_z_okrasjem_ruski_ekspres.jpg
Prijavite se na e-novičke Ruskega ekspresabodite pravočasno obveščeni o aktualnih tečajih ruščine, zanimivih in brezplačnih dogodkih ter nagradnih igrah z bogatimi nagradami, potopisnih večerih Rusija v besedi in sliki, jezikovno-kulturnih in turističnih potovanjih v Rusijo


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.