Že od nekdaj so naši slovanski predniki kuhali boršč, kar je pripomoglo k temu, da je kuhanje boršča postala prava slovanska tradicija

Boršč je ena od najbolj priljubljenih ruskih jedi. »Boršč in zelje, doma je veselje.« »Boršč in kaša je hrana naša.« Tako pravijo ruski narodni pregovori.

Že od nekdaj so naši slovanski predniki kuhali boršč, kar je pripomoglo k temu, da je kuhanje boršča postala prava slovanska tradicija.

Prepiri o tem, kdo točno je zaslužen za izum boršča, še dandanes ni končan. Za svojo narodno jed ga smatrajo tako Poljaki, kot tudi Rusi, Litovci, Romuni in Ukrajinci. Vsak narod boršč pripravlja malce drugače na svoj poseben način.

Boršč vsi kuhajo drugače, receptov za pripravo je veliko in vsak je prepričan, da je prav boršč, pripravljen po njegovem receptu, najbolj okusen in pravilnejši.

Zato smo za vas izbrali najbolj pogost recept za pripravo ruskega boršča, kot ga poznajo Rusi iz svojega otroštva.

Boršč je zelo zdrava juha, ki je bogata z vitamini, mikroelementi, povrh je pa še zelo okusen. Nobena druga jed vam ne bo podarila toliko življenjske moči in energije. Ni naključje, da vsi športniki in ostali, ki se ukvarjajo z različnimi telesnimi aktivnostmi, v svojo vsakodnevno prehrano vključujejo boršč. Torej, najejte se ruskega boršča in uživajte ob njegovem okusu!

Pri prvi pokušini boste spoznali ljubezen za vse življenje. Dober tek!

Sestavine za kuho boršča:

Na pet litrov vode vzamemo

meso - 600-700 g (svinjska rebrca ali govedina s kostjo)
2-4 krompirji
1 ne preveč velika rdeča pesa
2 čebuli
2 korenčka
3 žlice paradižnikove mezge
2-3 paradižniki
1 paprika (rdeča ali zelena)
manjša zeljnata glava
peteršilj, koprc
2-3 stroki česna
1-2 lovorjeva lista
sol in poper po okusu

Priprava boršča:

Meso dobro umijte, položite ga v globoko posodo, dodajte hladno vodo in kuhajte. Krompir narežite na kockice in jih dodajte v skuhano mesno juho. Sveže zelje na tanko narežite in ga dodajte juhi, ko je krompir skuhan.

Na zmernem ognju kuhajte vse 5-7 minut.

Medtem, ko se juha kuha, pripravite tako imenovano zabelo: v ponvi dušite rdečo peso, ki ste jo naribali ali narezali na majhne koščke. Peso dušite v namaščeni ponvi na majhnem ognju najmanj 10 minut. Da bo pesa obdržala barvo, dodajte malo kisa ali limoninega soka.

V drugi ponvi do zlatega popražite drobno nasekljano čebulo in nariban korenček. Popraženi čebuli in korenčku dodajte paradižnikovo mezgo in narezane paradižnike. Dodajte še papriko, narezano na kockice in lovorjev list. Vse skupaj dušite približno 10 minut.

Dušeno rdečo peso, čebulo in korenček preložite v posodo z juho. Nato v boršč dodamo še drobno narezana česen in peteršilj.

Dobro premešamo in kuhamo največ 3 minute, nakar štedilnik izklopimo in pustimo, da boršč pokrit stoji še nekaj minut.

Pripravljen ruski boršč postrežemo v globokih krožnikih, dodamo kislo smetano in potresemo s peteršiljem in koprcem.

Na koncu pa vam bomo razkrili še majhno skrivnost: boršč spada med tiste jedi, ki so bolj kot sveže skuhane, okusne naslednji dan. Vendar pa ga za naslednji dan verjetno ne bo ostalo nič.

In še ena dobra lastnost ruske juhe: boršč pomaga preboleti mačka.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.